Kentang 500g, rebus dan potong wedges
4 sdb tepung gandum
3 sdb tepung jagung
1 sdt garam
6-8 cili hijau dibelah 2
2 sdb bawang putih dicincang
1 sdb halia dicincang
1 sdb cili paste
3 sdb sos tomato
1 sdb cuka
1/2 sdt gula
1/2 sdt serbuk lada putih
Garam secukup rasa
6 sdb daun ketumbar
2 sdb minyak
Minyak utk menggoreng
Cara
- Campurkan tepung, tepung jagung dan garam tadi dan lumurkan pada kentang yang dah direbus tadi.
- Goreng dalam minyak hingga keemasan.
- Untuk menyediakan kuah/sos : Satukan cili paste, sos tomato, cuka, gula dan lada putih dalam satu mangkuk. Ketepikan.
- Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili hijau. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi.
- Kemudian masukkan bancuhan sos tadi, kacau dan rasa garamnya. Angkat.
- Taburkan daun ketumbar.
- Siap.
No comments:
Post a Comment