Thursday, 10 February 2011

Chilli Potatoes - Kak Jeni

Kentang 500g, rebus dan potong wedges
4 sdb tepung gandum
3 sdb tepung jagung
1 sdt garam
6-8 cili hijau dibelah 2
2 sdb bawang putih dicincang
1 sdb halia dicincang
1 sdb cili paste
3 sdb sos tomato
1 sdb cuka
1/2 sdt gula
1/2 sdt serbuk lada putih
Garam secukup rasa
6 sdb daun ketumbar
2 sdb minyak
Minyak utk menggoreng

Cara
  1. Campurkan tepung, tepung jagung dan garam tadi dan lumurkan pada kentang yang dah direbus tadi.
  2. Goreng dalam minyak hingga keemasan.
  3. Untuk menyediakan kuah/sos : Satukan cili paste, sos tomato, cuka, gula dan lada putih dalam satu mangkuk. Ketepikan.
  4. Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili hijau. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi.
  5. Kemudian masukkan bancuhan sos tadi, kacau dan rasa garamnya. Angkat.
  6. Taburkan daun ketumbar.
  7. Siap.

No comments:

Post a Comment