Tuesday, 8 February 2011

Portugese Tart

rujukan http://www.keklapis.com/01/resepi/item/304-portugese-tart.html

Egg tart yg dibuat dgn puff pastry. Takde whipping cream, permukaan tart tu tak jadi hanggus sikit yg sepatutnya. Nanti buat lagi dgn whipping cream akan tukar gambar ni.

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 1 keping Puff Pastry (Saya guna buatan sendiri)
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

  1. Panaskan oven, 200ÂșC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment