Tuesday, 8 February 2011

Roti Puri - Resipidotnet


Bahan-bahannya:
1 kilo tepung gandum
4 sudu minyak sapi
1 sudu teh garam
Air secukupnya untuk menguli
3 cawan minyak untuk menggoreng
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak sapi hingga cair. Masukkan ke dalam tepung. Gaul rata dengan senduk (guna tangan...melecur lak nanti). Kemudian masukkan air yang telah dikacau bersama garam secukupnya. Uli hingga jadi macam nak buat doh karipap. Kemudian ambil doh sebesar macam nak buat karipap....canaikan bulat dan nipis (jangan tebal...nanti tak jadi). Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan doh yang dicanai nipis tadi. Bila digoreng ia akan naik menggelembung (kalau tak gelembung..tak jadi....kena canai nipis) Balikkan dan bila dah kuning bolehlah angkat ke dalam pinggan yang dialas dengan kertas kitchen.

No comments:

Post a Comment